Obilježavanje Dana državnosti

Aktualno 25. lipnja 2016

Vodstva općinskih i gradskih organizacija SDP-a unutar Vukovarsko-srijemske županije te rukovodstvo Županijske organizacije SDP-a povodom Dana državnosti, položili su vijence i upalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Mjestu gdje su brojne građanke i građani dali svoje živote za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Dan državnosti je povijesni datum u kojem je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika. Ovoj odluci prethodila je odluka građana RH iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine. Na temelju očitovanja volje građana, a nakon neuspjelih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor je na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je pokrenut proces osamostaljivanja naše domovine, ali i stvaranja demokratskog ozračja u vrlo teškim ratnim uvjetima. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Domoljublje ne pripada nikome zasebno i nitko nema monopol na njim. Vjerujemo da svatko od nas Hrvatsku voli na svoj način i s posebnim ponosnom, poštujući njezin Ustav, zakone i sve njezine građanke i građane.

Ovim putem svim građankama i građanima Vukovarsko-srijemske županije u ime SDP-a želimo sretan i ponosan Dan državnosti!