Obilježavanje Dana neovisnosti

Aktualno 10. listopada 2016

Rukovodstvo Županijske organizacije Socijaldemokratske partije Vukovarsko-srijemske županije obilježilo je Dan neovisnosti 8. listopada 2016. godine polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Vinkovcima.

Dana 8. listopada 1991. godine Sabor Republike Hrvatske je jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Tada je utvrđeno da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji. Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine.

Od tada Republika Hrvatska je postala i punopravnom članicom Europske unije, dosegla visoke demokratske standarde, ali u daljnjem razvoju demokracije i zaštiti vladavine prava nikada ne smijemo posustati u ime borbe za neovisnost.

Ovim putem svim građankama i građanima Vukovarsko-srijemske županije u ime SDP-a

želimo sretan i ponosan Dan neovisnosti!