Dan državnosti

Aktualno 25. lipnja 2015

Vodstva općinskih i gradskih organizacija SDP-a unutar Vukovarsko-srijemske županije, rukovodstvo Županijske organizacije SDP-a na čelu sa saborskim zastupnikom mr. sc. Damirom Rimcem i Josipom Krnićem, povodom Dana državnosti, položili su vijence i upalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Mjestu gdje su brojne građanke i građani dali svoje živote za slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku.

Dan državnosti je povijesni datum u kojem je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. godine donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika. Ovoj odluci prethodila je odluka građana RH iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine. Na temelju očitovanja volje građana, a nakon neuspjelih pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor je na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je pokrenut proces osamostaljivanja naše domovine, ali i stvaranja demokratskog ozračja u vrlo teškim ratnim uvjetima. Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Prijedlog EZ-a, o prekidu vatre i pregovorima o budućnosti Jugoslavije, ministarska „Trojka“ ponudila je 30. lipnja 1991. godine. Cilj je bio stvoriti odgovarajuće uvijete između svih strana. Vlada Jugoslavije pozvala je ministarsku „Trojku“ EZ-a na razgovore na Brijunima. Razgovaralo se 7. srpnja 1991. s predstavnicima svih strana koje su izravno uključene u krizu o razdruživanju između bivših jugoslavenskih republika. Rasprava i njezini zaključci su uobličeni u dokument poznat kao Brijunska deklaracija. Brijunskom deklaracijom je utvrđen tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke od 25. lipnja 1991. godine. No, istekom moratorija na tu povijesnu odluku 8. listopada 1991. godine RH raskida državno-pravne sveze s ostalim republika i postaje slobodna, samostalna i neovisna država. Danas je Republika Hrvatske demokratska zemlja, članica euro-atlantski integracija i pokretačica demokratskih promjena unutar regije, a tako će biti i u budućnosti.

Ovim putem svim građankama i građanima Vukovarsko-srijemske županije u ime SDP-a želimo sretan i ponosan Dan državnosti!